Picture of Gastenblog

Gastenblog

Boost jezelf en je business met een workation of een retreat


Geschreven door Ashley Van den Broeck

Wat is een workation? En is dat wel iets voor mij?

Werken op verrassende locaties, met aandacht voor persoonlijke groei

Sinds het afgelopen jaar zie je ze meer en meer opduiken: de zogenaamde workations en retreats. Beide begrippen zijn sinds corona bezig aan een stevige opmars. En logisch ook. Want als er twee lessen zijn die de pandemie ons heeft geleerd, dan is het enerzijds dat er meer ruimte dient te zijn voor zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling, en anderzijds dat je niet per se op een kantoor hoeft te zitten om je werk te doen.

Dit maakt workations en retreats steeds aantrekkelijker voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe manier van werken en leven.

Maar welke voordelen bieden deze type vakanties nu eigenlijk? Zijn workations en retreats enkel geschikt voor zelfstandigen/freelancers of kan je hier ook aan deelnemen als werknemer in loondienst? En wat is nu juist het verschil tussen deze twee?

Je ontdekt het in dit blogbericht!

Korte samenvatting

Heb je geen tijd om het volledige artikel te lezen? Dan vind je hieronder een korte samenvatting:

Een workation is een werkvakantie, waarbij je jouw meeneemt naar een andere plek in het binnen- of buitenland. Je combineert dus een vakantie met jouw werk.

Een retreat is meer gefocust op persoonlijke groei, mindfulness en tot jezelf komen. Je trekt je voor een bepaalde tijd terug in een inspirerende omgeving – vaak is dit met gelijkgestemde zielen - om op persoonlijk gebied jezelf te vinden en je nog meer te ontwikkelen.

De voordelen van een workation zijn: meer creativiteit, een betere work-life balance, productiever werken dankzij een nieuwe omgeving.

De voordelen van een retreat zijn: dichter bij jezelf komen, meer rust en minder stress ervaren, gelijkgestemde zielen ontmoeten en meer energie ervaren.

Workations en retreats beperken zich niet louter tot ondernemers en freelancers, maar zijn evengoed geschikt voor mensen in loondienst of teams.

What’s in a name?

Een workation is – zoals de naam al doet vermoeden – een werkvakantie. Het is letterlijk de combinatie van de woorden work en vacation, oftewel werk en vakantie. Je kan ervoor kiezen om dit in groep te doen of solo.

Op een workation neem je jouw werk mee naar een andere plek in het binnen- of het buitenland. Dit kan een zonnige omgeving zijn, maar even goed een omgeving in de natuur om even te herbronnen. Het doel van een workation is om te ontsnappen aan de traditionele 9-to-5-uren en de kantooromgeving, waardoor je productiviteit en creativiteit verhoogt.

Een retreat komt van het Franse woord “retraite” en betekent letterlijk jezelf terugtrekken. Vroeger werden deze voornamelijk vanuit een religieus en spiritueel oogpunt georganiseerd, maar vandaag de dag staan eerder thema’s zoals “mindfulness”, “tot jezelf komen” en “zelfontwikkeling” centraal.

Inmiddels bestaan er allerlei soorten retreats, maar hoofdzakelijk kunnen we ze onderverdelen in personal retreats en work retreats (ook wel corporate retreats genoemd). Waar je bij een personal retreat voornamelijk de focus legt op jezelf als individu en je persoonlijke ontwikkeling, ga je bij een corporate retreat op zoek naar de balans tussen werk en privé. Je werkt dus aan jezelf, maar daarnaast heb je ook oog voor jouw ontwikkeling op werkvlak. Net zoals bij workations, kan je alleen op retreat gaan (vaak maak je dan deel uit van een grotere groep bij aankomst) of met je gehele team wanneer je op work retreat gaat.

Wat zijn de voordelen van een workation?

Eens – of meer dan eens 😉 – op workation gaan, heeft verschillende voordelen.

Ten eerste biedt een de mogelijkheid om uit de dagelijkse routine te stappen en te ontspannen in een nieuwe omgeving. Hierdoor kun je hernieuwde energie en inspiratie opdoen, wat kan bijdragen aan een productievere en creatieve instelling.

Daarnaast zal je je minder geremd voelen om op tijd af te sluiten omdat je de nieuwe omgeving wil ontdekken. Je zal werk en privé dus sneller van elkaar kunnen loskoppelen, waardoor je een betere work-life balance ervaart.

Ga je op workation naar een zonnige bestemming tijdens de wintermaanden? Dan komt dat eveneens jouw vitamine D-level en dus jouw mentale gezondheid ten goede. Ongeveer 90 procent van de Belgische bevolking ervaart een gebrek aan vitamine D-tekort tijdens de wintermaanden, wat resulteert in vermoeidheid of een tekort aan energie. Zoek dus gerust wat extra zonlicht op door middel van een workation om jouw batterijen weer volledig op te laden! 😉

Wat zijn de voordelen van een retreat?

Dat werken aan jezelf een absolute must is, staat anno 2023 intussen buiten kijf. Maar waarom zou je nu specifiek op retreat gaan?

Tijdens een retreat is de kans zeer reëel dat je gelijkgestemde personen ontmoet. Je bent er allemaal met hetzelfde doel, wat maakt dat je op een ander niveau zal communiceren met de mensen die met jou op deze retraite aanwezig zijn, dan met de mensen uit jouw dagdagelijkse kring. Hierdoor zal je persoonlijke groei ook extra gestimuleerd worden en zal je sneller vooruitgang boeken.

Verder leer je op een retreat om dichter bij jezelf te komen. Dit kan door middel van yoga, mindfulness, meditatie, wandeltherapie, … Door dichter bij jezelf te komen, zal je meer rust en minder stress ervaren en zo een innerlijke balans vinden.

Tot slot zal je door een retraite ook het gevoel hebben dat je weer opgeladen bent en nieuwe energie hebt opgedaan. Ideaal dus als je momenteel een dipje ervaart en dit dipje dus bye bye wil zeggen!

Kan je enkel als ondernemer op workation of retreat gaan?

Hoewel je voornamelijk ondernemers op workations of retreats ziet, kunnen ook werknemers aan een retreat of workation deelnemen.

Er zijn tegenwoordig zelfs meer en meer bedrijven die een workation of work retreat organiseren, omdat ze merken dat hun medewerkers hier na de coronapandemie meer en meer naar verlangen. Zo krijgen ze als team de kans om op een andere locatie te werken, en tegelijkertijd te ontspannen en te teambuilden.

Dus, of je nu zelfstandige, freelancer of werknemer bent, een workation of retreat is voor iedereen toegankelijk.

Heb je nu zelf de smaak te pakken om alleen of met je team op workation of een retreat te gaan?

Op ons Coworks-platform vind je verschillende mogelijkheden terug. Of je nu op zoek bent naar een eendaags- of meerdaags gebeuren, een workation of een retreat, wij helpen je graag verder!

Ben je op zoek naar een specifieke workation of retreat met jouw team, maar vind je deze niet meteen terug op de website? Neem dan gerust contact met ons op en dan werken we met plezier een professioneel voorstel op maat voor je uit.

Deel dit bericht

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Stay Connected

Meer blogberichten

The Conference banner
Stientje Van Noten

The Conference 

Geschreven door Stien Van Noten van Coworksforme Ongeveer een jaar geleden, leerde ik Liesbeth Claeys kennen als een goedlachse, super

Lees meer »