Geschreven door Evie Janssen van Workation Guru
Wat is een workation? En is dat wel iets voor mij?
Werken vanaf een vakantieplek, wie wil dat nou niet? Dát is een workation. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Ik leg je uit wat een workation is en waarom ook jij op workation kunt.
Wat is een workation?
Tijdens onze allereerste workation in Zweden, een aantal jaren geleden, wist ik nog niet van het bestaan van de term ‘workation’ af. We noemde het gewoon ‘we gaan op familiebezoek en werken dan een aantal weken vanuit Zweden’. Inmiddels heb ik de term ‘workation’ volledig ontdekt en klinkt het voor mij heel logisch om te zeggen ‘Ik ga op workation’.
Maar dan is niet voor iedereen zo. Wat is nou eigenlijk een workation?
Een workation is een combinatie van werk & vakantie. It’s in the name. Dit kan op 2 manieren wat mij betreft. Namelijk:
1) Je gaat op vakantie, neemt je werk mee en verlengt je vakantieadres om vanuit daar te werken.
Of
2) Je gaat bewust werken vanuit een andere locatie, waarbij je geen of een paar vakantiedagen opneemt zodat je s’avonds en in de weekenden geniet alsof het vakantie is
De definitie van een workation
Een officiële definitie van een workation bestond nog niet. Ik heb daarom als Workation GURU de eer genomen om deze definitie voor eens en altijd te citeren:
Een workation is een meerdaagse periode waarin iemand uit eigen initiatief werkt vanaf een andere locatie en daarbij vakantie combineert.
Ideaal voor als je graag op reis gaat, enorm houdt van afwisseling, of als je wel wat extra creativiteit en inspiratie kunt gebruiken.
Drempels om op workation te gaan
Een workation is niet alleen leuk, maar het is ook nog eens bewezen gezond. Het brengt zowel voordelen voor jou als voor je onderneming of werkgever. Wil je hier meer over weten? Lees meer over de voordelen van een workation op workationguru.nl.
Wanneer ik op workation ga hoor ik vaak positieve geluiden om me heen. ‘Wow, wat gaaf! Dat zou ik ook wel willen!’ Of, ‘Wat goed, dat moet ik ook écht eens gaan doen. Ik heb al zo lang dit idee.’
Ondanks de positieve reacties merk ik dat vrienden en collega’s om mij heen vaak nog te veel beren op de weg zien. En dat is zonde.
1. Het is te duur
Een van de grootste redenen dat mensen niet zomaar op workation gaan zijn de kosten. Op workation gaan voelt al snel als dubbele lasten. Zowel je hypotheek of huur thuis loopt gewoon door terwijl je ook voor je workation accommodatie en reis moet betalen.
Hoe maken we een workation dan toch betaalbaar? Je kunt bijvoorbeeld bewust je geplande vakantie verlengen voor je workation. Dan zijn de kosten deels al gemaakt voor je vakantie en scheelt het in o.a. Reiskosten. Een accommodatie wordt vaak ook goedkoper geprijsd wanneer je voor een langere periode boekt.
Een andere oplossing is om je eigen woning te verhuren. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je allereerst je woning verhuurt voordat je zelf je workation gaat boeken.
En wil je geen vreemde mensen in je huis? Denk dan eens aan een woningruil met een vriend of collega. Best leuk toch? Werken vanuit een totaal andere omgeving.
Meer workation budget tips vind je op in mijn blog ‘een workation op budget’.
2. Hoe vind ik een geschikte workation accommodatie?
Een workation is niet gelijk aan een vakantie. Tijdens het plannen van je workation moet je rekening houden met het werk wat je daar gaat doen. Naar welke bestemming ga ik en zijn daar de juiste voorzieningen? Is er goed internet? Heb ik een fijne werkplek?
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het vinden van een betrouwbare en fijne workation accommodatie niet eenvoudig is. Zelf heb ik uren al dan niet dagen besteed aan contact met verhuurders om zeker te weten dat o.a. de internetverbinding snel genoeg was.
Om het jou makkelijker te maken kan je op het platform www.workationguru.nl een overzicht vinden van alle georganiseerde workations en workation
accommodaties. Dat bespaart jou een hoop tijd en gedoe. Doe er je voordeel mee!
3. Ik werk in loondienst, dus dat is niet voor mij
Wist je dat steeds meer bedrijven open staan voor remote werken of een workation zelfs aanmoedigen? Of je nou zelfstandige ondernemer bent of in loondienst werkt, een workation is voor iedereen.
Voor een werkgever heeft een workation genoeg voordelen om mee in te stemmen. Zo zorgt een workation voor een betere work-life balance, werkt het stress verminderend en zorgt het voor extra creativiteit en focus.
Zelf werk ik ook in loondienst en ben ik al meerdere keren op workation geweest met goedkeuring van mijn werkgever. Dus wil je op workation maar twijfel je of je baas het wel een goed idee vindt? Ga het gesprek aan en je kan zomaar eens een verrassende ‘ja, natuurlijk!’ te horen krijgen.
4. Dadelijk mis ik iets belangrijks op werk
Vanwege corona zijn we gewend geraakt aan het thuiswerken en hybride werken. Een workation is eigenlijk niets anders dan tijdelijk werken vanaf een andere thuis.
Zorg dat je je workation tijdig aankondigt op werk. Bespreek je agenda met collega’s vooraf en zorg dat jullie het eens zijn over wanneer je werkt en waar je op focust tijdens jouw workation. Zo kan je met een gerust gevoel weg. En vergeet niet, je bent niet van de aardbodem verdwenen. Je bent gewoon online aan het werk.
Over de auteur
Evie is oprichtster van workation GURU. Zij helpt jou zorgeloos op workation met een rijk aanbod aan voorgeselecteerde reizen. Voor ieder budget, in verschillende landen en met verschillende doelen: voor groepen of individueel, gefocust op persoonlijke groei, creativiteit of ondernemerschap.